top of page

Orsaker till minskad libido (sexlust) hos män

Termen manlig libido hänvisar vanligtvis till en mans önskan om intimitet, en sexuell attraktion till det motsatta könet. Var och en av oss har en naturlig libido - de flesta har en normal (måttlig) libido, vissa har en låg libido och vissa har en hög libido. Minskad libido hos män bör betraktas som en avvikelse från normen, särskilt eftersom det medför en rad olika typer av fysiologiska avvikelser och psykologiska problem. Det är viktigt att upptäcka detta i ett tidigt skede och att förstå orsakerna till den minskade sexuella aktiviteten så att korrigeringar kan göras i tid. potens

De viktigaste symptomen på avtagande libido hos män

En minskad libido innebär en förlust av sexlust och ett avtagande intresse för sexuell aktivitet (till och med till den grad att man överger den). Tecken på minskad libido hos män är typiska för detta problem och inkluderar:

  • Minskad erektil funktion;

  • Störning av utlösningsprocessen;

  • En förändring av röstläget på ett feminint sätt;

  • Svullna bröstkörtlar;

  • Avsaknad av maskulint hår.

Som ett resultat av sådana förändringar blir en man fångad i en cirkel som är extremt svår att bryta utan hjälp utifrån. En minskad sexlust leder till ett minskat intresse för intimitet, vilket i sin tur leder till en ännu större minskning av libido, vilket förvärrar problemet.

Думая Человек на диване

Sjukdomar som minskar libido

En minskad libido kan orsakas av nästan alla medicinska tillstånd som rör en störning i kroppens grundläggande system och funktioner. De vanligaste orsakerna till sexuell dysfunktion är:

Kardiovaskulär sjukdom;
cirkulationsstörningar i hjärnan;
ett försvagat immunförsvar;
Sköldkörtelsjukdomar;
prostatasjukdomar;
Infektiösa njursjukdomar.
Detta inkluderar också faktorer som ohälsosamma vanor (rökning, alkohol, droger), sexuell obalans (långvarig avhållsamhet eller överdriven aktivitet), konstant stress - allt detta påverkar i slutändan kroppens allmänna tillstånd, inklusive sexuell hälsa.

Metoder för behandling och diagnostik

Innan man går vidare till behandling är det viktigt att noggrant identifiera grundorsaken till en mans libido störning. Diagnosen omfattar följande steg:

1. Läkaren genomför ett personligt samtal för att ta reda på hur länge libido har minskat, om det finns några kroniska sjukdomar, vilka mediciner patienten tar, om det finns problem med partnern, samt för att ta reda på patientens dagliga rutiner och livsstil.

2. Nästa steg är att göra ett blodprov för att bestämma nivåerna av testosteron, sköldkörtel- och binjurehormoner. Testosteronnivåerna är av särskilt intresse (en minskning till 11 nmol/l totalt testosteron och 0,255 nmol/l fritt testosteron indikerar en minskad libido).

3. För att komplettera bilden rekommenderas det också att konsultera en sexolog och en psykolog. Om du har sjukdomar i könsorganen bör du också undersökas av en urolog.

När problemets källa har identifierats ordnar läkaren en behandling. Det finns fyra huvudgrupper av behandlingar för sexuell dysfunktion:

Psykoterapi - att konsultera en psykolog kan vara avgörande eftersom specialisten hjälper till att korrigera patientens självkänsla och patientens attityd gentemot andra;
Sexterapi - en sexterapeut kan hjälpa till att lösa sexuella och psykologiska problem, inklusive uppfriskande intima relationer med en partner, lösa problemet med brist på variation;
Farmakoterapi - medicinering spelar också en viktig roll, till exempel kan rätt utvalda antiandrogena läkemedel och neuroleptika hjälpa till att öka sexuell lust, återställa upphetsning och återupprätta intresset för sexuell aktivitet;
Fysioterapi - det är viktigt att anta rätt livsstil, justera kosten och sömnschemat, plus kiropraktik och balanserad motion är bra för att återställa libido och funktionalitet.


Det kan också vara nödvändigt att justera användningen av läkemedel, särskilt hormonella och blodtryckssänkande läkemedel. Det är viktigt att behandla kroniska sjukdomar, eftersom många av dessa sjukdomar kan vara orsaken till en mans minskade sexlust.

bottom of page